Mon Orwell havde forestillet sig dette?

overvaagnig_takeamoment

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/takeamoment.dk/public_html/wp-content/plugins/really-simple-facebook-twitter-share-buttons/really-simple-facebook-twitter-share-buttons.php on line 514

Facebook og Google og stort set alle andre kommercielle virksomheder på nettet, indsamler data om os i stor stil. Det er ikke nyt eller revolutionerende. Det er heller ikke nyt at de indsamlede data anvendes kommercielt til at målrette annoncer og tilbud til netop den profil du har.

Inspireret af Go’ Morgen Danmarks David Guldager gik jeg derfor ind for at se, hvad Facebook mente jeg var interesseret i – baseret på min adfærd på nettet. Og det var faktisk ret sjovt, her er et par emner som jeg åbenbart er “i markedet” for:

– Svømmesport (jeg er panisk vandskræk, og ser aldrig svømning)
– Skisport (har ikke stået på ski siden 3. klasse på naboens græsbakke)
Lutheranisme (den havde jeg ikke set komme, jeg er døbt katolik)

Der er selvfølgelig langt flere træffere end misser’e i listen, som er opbygget ud fra, hvad jeg har liket, delt, uploadet og hvem jeg er venner med.

Selvom det er lidt vildt, at man er så “nøgen” og gennemskuelige, når man vover sig ind på de sociale medier, så er det trods alt en del af gamet og eneste vej ud er at trække stikket totalt. Det vil være dødbesværligt, men det er trods alt muligt. Og tænk den tid man ville få til rådighed. Og alle de mindreværdskomplekser, man ville gå glip af? Det har Leonora Christina Skov beskrevet superfint her .

Det korte af det lange er, at godt nok virkede George Orwells 1984 vildt overdrevet og langt ude, da jeg som tvær teenager så den i Øst for Paradis-biografen i en dansktime i et andet årtusinde, men nutidens Big Brother behøver ikke teleskærme til at overvåge os. Vi stikker helt frivilligt hovedet frem på både first, second og third screen og håber vi bliver set…

PS: Jeg ville lige tjekke en historie om en “person der holdt sig “skjult” online” til dette indlæg og fik det vildeset grineflip: For hvad dukker op som alternativer til denne google-søgning? “Affære med gift mand”, Affære med kollega” og “Utroskab, affære, utro, flirt”…. jo-jo, så kan man jo tænke, hvad man vil ….

Pin It

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *