samVITTIGHED

samvittighed blog takeamoment

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/takeamoment.dk/public_html/wp-content/plugins/really-simple-facebook-twitter-share-buttons/really-simple-facebook-twitter-share-buttons.php on line 514

Samvittighed “er en intuitiv fornemmelse eller intellektuel vurdering, som adskiller rigtigt og forkert i egne tanker og handlinger – dvs. en moralsk selvvurdering. Vurderingen kan være baseret på værdier eller normer (principper og regler).” citat Wikipedia.

Vi kan nok hurtigt blive enige om, at det er godt vi er udstyret med en samvittighed. Men den er sgu også lidt træls ind imellem, især når den bliver dårlig. Så jamrer og pylrer den og overskygger alt det andet gode, sjove som man har gang i. Og man glemmer helt at nyde pusterummet, chokoladetrøflen eller “morfar”en på sofaen, fordi samvittigheden er blevet dårlig.

Når den er god, er den til gengæld også rigtig god og man vokser 5 cm. Man soler sig i sin gode samvittighed og fortæller gerne vidt og bredt om det. Fx på de sociale medier: “Løb 5 km på rekordtid efterfulgt af 100 pushups, 100 situps og 100 lunges”, eller ” har lige bagt sund kage til lille Sofies børnehaveklasse – økologisk naturligvis”. Så sker transformationen: Andres gode samvittighed gør din dårlig (so to speak), hvis ikke du passer gevaldigt på og tager dig sammen.

Og gu’ er det da ikke nogens mening at give dig dårlig samvittighed (som oftest ikke i hvertfald). Det bliver bare let sådan, når alle andres træning og økologiske kokkerier bliver vist lige på skærmen, mens man ligger på sofaen og kører Matadormix ind.

Helt ærligt; du bestemmer jo selv om du lader dig påvirke. Siger hende, der i en blodsukker-dal købte 4 hindbærsnitter i SuperBrugsen og efter at have spist 3, havde total sort samvittighed (og en alvorlig mavepine). Men der var jo faktisk ikke andres skyld, at min hjerne absolut mente, at den ikke kunne køre de sidste 25 km hjem uden et sukkerchok. Og det var altså heller ikke andre, der kom det ned i min indkøbskurv.

Så mand dig op frue og tag ansvar for dine valg – mest sagt til mig selv, altså. Og så hold da for pokker op med at have dårlig samvittighed over dem. Valgene tages af en grund og ofte er den god, og det kræver måske lidt ofre, men stå ved dine valg. Så har din samvittighed det bedst 🙂

Pin It

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *